De beste bureaustoel

Ben jij op zoek naar de beste bureaustoel?

Wanneer je in Google zoekt naar de term “de beste bureaustoel” komen er veelal goed bedoelde adviezen over allerlei verschillende stoelen voorbij.

Tevens krijg je dan een hele berg advertenties te zien van leveranciers die allemaal beweren de enige beste bureaustoel te hebben.

Kortom: de definitie van “de beste bureaustoel” lijkt heel eenvoudig, maar in werkelijkheid valt dat vaak tegen. Tenminste als je het écht goed wilt doen. Ieder mens is namelijk verschillend. Qua lichaamsbouw, qua gebruik, en zo zijn er veel verschillende factoren te noemen die deze ogenschijnlijk eenvoudige, vraag lastig te beantwoorden maakt.

Complex?

Voor iedereen die de complexiteit van de vraag niet helemaal begrijpt of inziet, schets ik vaak de volgende situatie:

Stel je bent op zoek naar een auto en je komt bij een merkonafhankelijke autodealer. Hier hebben ze van alles staan. De kleinste nieuwe auto van merk X, die nog geen € 12.000,- kost. Tot de meest luxueuze bak van merk Y, voor een prijs van € 250.000,-.

Hier stel je een soortgelijke vraag: “ik ben op zoek naar de beste auto! Welke adviseert u?” Welk antwoord denk je te krijgen? Beide voorgenoemde auto’s (merk X en merk Y) zijn namelijk goed, echter dienen beide ze een ander doel.

Rijd je 10.000 km per jaar en hecht je weinig tot geen waarde aan luxe en/of grootte? Dan kan de auto van merk X á € 12.000,- prima voldoen en zal dus in dit geval een goede auto voor je kunnen zijn.

Ben je echter op zoek naar een luxueuze grote auto waarin bijvoorbeeld ook zakelijk aanzien een rol speelt? Dan kan (mits jouw budget dat toelaat) de € 250.000,- auto van merk Y de juiste keuze voor jou zijn. Eén ding doen ze allebei in ieder geval zeker…. Ze brengen je van A naar B! Oftewel: beide auto’s zijn goed. Het ligt eraan wat je ermee wilt en wat je ervan verlangt.

Wat is dan wel de beste?

Nu weer terug naar de “beste bureaustoel.” Er zijn dus veel vragen die gesteld moeten worden alvorens je überhaupt een stoel moet/kunt gaat kopen. Deze vragen gaan bijvoorbeeld over hoe intensief de bureaustoel gebruikt gaat worden. Is dit acht uur per dag en vijf dagen in de week? Of wordt het een stoel waar je prima een paar uur op kunt studeren of enkele middagen kunt thuiswerken? Vaak heeft het antwoord op deze vraag te maken met maken met de bouwkwaliteit en de instelmogelijkheden. Hierbij geldt doorgaans: hoe eenvoudiger, hoe voordeliger.

Tevens zeg ik hiermee dat een voordelige stoel van een grootgrutter die ongeveer € 100,- heeft gekost, zeker niet per definitie slecht hoeft te zijn. Verwacht je dan echter een stoel die 8 jaar meegaat bij een 40-urige werkweek? Dan kom je wel bedrogen uit. Gebruik je hem voor af toe gebruik (uurtje per dag) en heb je geen lichamelijke klachten? Dan kan dit type stoel een prima bureaustoel voor je zijn.

Stel vragen

De juiste vragen stellen, daar gaat het dus om! Maar wie stelt dan de juiste vragen? Stel jij deze zelf? Of jouw adviseur/verkoper? Waarschijnlijk is dit laatste het geval.

Een goede adviseur zal eerst jouw verhaal aanhoren en aan de hand van zijn of haar bevindingen aangeven wat er qua stoel bij jou en jouw postuur zou kunnen passen. Zo’n verkennend gesprek kan zomaar een half uur tot een uur duren is mijn ervaring. Wanneer duidelijk is wat jouw behoefte is kun je je pas gaan richten op welk product er bij jouw gebruik en postuur past. 

Is een dure stoel automatisch de beste?

“Een kwalitatief goede ergonomische bureaustoel kan, mits slecht ingesteld, een draak van een stoel zijn.”

Hoe bedoel ik dat? Ik vergelijk het weer even met een auto. Wanneer je bijvoorbeeld een Volvo koopt voor de kwaliteit en de veiligheid, dan heb je daar niets aan wanneer je met 100 km/u door de bebouwde kom rijdt zonder gordels! Qua veiligheid doet deze auto dan namelijk weinig voor je. Je moet hem dus wel gebruiken zoals het moet.

Dit geldt ook voor de bureaustoel. Je moet de stoel allereerst goed instellen, maar deze vervolgens ook goed gebruiken. Wanneer de stoel perfect voor je is ingesteld door een expert en jij zit als een hobbezak op het puntje van de stoel met een kromme rug, bespaar jezelf dan de moeite en het geld voor een “goede” stoel. Want als je verkeerd met de stoel omgaat, zal deze niks voor je doen.

Wanneer is het goed?

Een “goede” stoel kopen is dus één, hem op de juiste manier gebruiken is twee! En dan heb ik het nog niet eens over de juiste instelling van je bureau, het toetsenbord, de muis, je beeldscherm, en ga zo maar door. Echt alles telt mee als het gaat om goed en gezond werken.

Sterker nog: veel klachten aan (onder)rug, nek en schouders komen voort uit een verkeerde houding en/of een verkeerde instelling van het meubilair. Richt je daarom tot een professionele werkplek adviseur. Hij of zij kan je hier uitstekend bij helpen.

“Dan kan ik toch een ARBO goedgekeurde bureaustoel kopen en is het automatisch goed?”

ARBO

Ik val gelijk met de deur in huis…. Een ARBO goedgekeurde stoel bestaat NIET. ARBO is wetgeving en geen bedrijf dat producten keurt. Niemand zal je dan ook een keuringscertificaat kunnen tonen waarin dit bevestigd staat.

NEN/EN 1335

Het enige wat er op dit certificeringsgebied bestaat is de NEN/EN 1335, maar dit is een norm. Hieraan zou iedere bureaustoel in ieder geval aan moeten voldoen volgens de ARBO wet. De NEN-EN 1335 is een Europese norm die iets zegt over de maatvoering en instelbaarheid van een bureaustoel. Een “goede” bureaustoel zou dus in ieder geval aan deze norm moeten voldoen.

NPR 1813

Dan is er nog de NPR 1813. De Nederlandse Praktijk richtlijnen. Dit is dus geen norm en heeft in hoofdlijnen te maken met het feit dat één type stoel inzetbaar moet zijn voor +/- 90% van de Nederlandse volwassen bevolking. Dit is wellicht voor de lezende experts iets te kort door de bocht (klopt!), maar dat is wel hetgeen waar de gemiddelde inkoper zich terecht of onterecht op blind staart met de gedachte “als de stoel de NPR-keuring heeft zal het wel goed zijn”.

Wat is nu het beste plan van aanpak?

Neem contact op met een kantoor vakhandel die ergonomie hoog in het vaandel hebben staan en laat je voorlichten.

Nadat je samen een stoel hebt gekozen moet deze op jou en jouw werkplek worden ingesteld. Bij ieder goede vakhandel is het mogelijk de stoel eerst een bepaalde periode te testen. Ik raad dan ook van harte aan gebruik te maken van dit aanbod.

Prochair werkt alleen samen met bedrijven die hieraan voldoen.

Meer berichten

Stuur ons een bericht